Глютен - ворог сучасного людства

Глютен - ворог сучасного людства

З самого дитинства нас завжди вчили – «Хліб усьому голова». Саме хліб та пшеничні продукти найпоширеніші у магазинах. Але, на жаль, останні дослідження показали, що глютен, який міститься в сучасній пшениці, вже не той, що їли наші предки кілька сотень років тому, і на організм він впливає не дуже позитивно. У цій статті ми поговоримо саме про глютен, який міститься в пшениці, оскільки він найпоширеніший.


Особливості сучасної пшениці


Пшениця – одна з найдавніших зернових культур, що вирощуються людством. Її знаходили в пірамідах фараонів, первісні люди робили з каменю пристосування для її обробки, а найрозвинутіші культури з'являлися саме завдяки тому, що починали вирощувати пшеницю у великих масштабах.

Але навіть при всьому бажанні та старанні наші пращури не змогли б приготувати такого пишного та білого хліба, який ми купуємо щодня у магазині. І справа тут зовсім не в технології, адже зробити млин, який розділятиме борошно на кілька сортів не так вже й складно. Справа в глютені, говорячи простою мовою в клейковині.

Завдяки селекції за останні 100 років вміст глютену за найскромнішими підрахунками у пшениці збільшився у 50 разів. Спрямована селекція, яка, як вважалося, веде до покращення якості пшениці, дала свої результати. Так, виробникам тепер дуже легко працювати з борошном і створювати гарні продукти, а оскільки сам глютен не має смаку, його просто непомітно.

Виділити глютен із пшеничного борошна у промислових масштабах дуже просто, досить просто розчинити борошно у воді, почекати поки розчиниться у воді крохмаль, та інші речовини, а глютен просто випаде в осад, тому що у воді він не розчиняється.

Подібний експеримент ви можете провести і у себе на кухні, розчинивши в кухлі теплої води (35-40 ° С), дві столові ложки борошна. Воду потрібно ретельно перемішувати протягом 10-15 хвилин, після цього дати відстоятися. Коли на дні утворюється осад, всю решту рідини потрібно просто злити. Осад це і є глютен, якщо ви додасте його в тісто, його в'язкість і пишність випічки або хліба зростуть. Оскільки кількість глютену у вас незначна, спробуйте з маленькою порцією тіста, щоб побачити ефект.

Завдяки селекції харчова промисловість здобула справді потужний поштовх, який дозволив їй створити масу нових, красивих та дуже популярних продуктів. Але якщо говорити про корисність, то тут варто трохи подумати, адже глютен, особливо в таких кількостях, може завдати шкоди організму. Але про це ми поговоримо трохи пізніше, щоб зрозуміти все, вам спочатку потрібно дізнатися і деякі інші факти про глютен.



В яких продуктах міститься глютен

Якщо ви думаєте, що глютен міститься тільки в хлібі, печиві та інших борошняних виробах, то тут ви значно помиляєтеся. І йдеться не про інші злакові рослини, де міститься глютен, а про продукти, в яких його взагалі не повинно бути.

Справа в тому, що глютен це клейковина, і еластичності вона може надати не тільки тісту. Використовувати його можна і в інших продуктах, щоб надати їм еластичності та цілісності. Хоча виробники у складі не згадують таких лякаючих слів як клейковина і тим паче глютен.


Ви можете зустріти написи типу:

· Гідролізований рослинний білок;

· Текстурований рослинний білок;

· Екстракт рослинних білків;

· Еластичний рослинний білок;

· Крохмаль модифікований.


Все це глютен у чистому вигляді, який виробник додає у свої продукти, але при цьому не бажає афішувати це. Адже ті, хто хоч щось пам'ятають зі шкільної програми хімії, знають, що органічна речовина може мати десятки назв залежно від того, яку її складову виділити головною, або просто додати в розчин невеликий відсоток іншої речовини.

Глютен зараз дешева сировина, у пшениці її дуже багато, виробляти її дуже легко, він не має смаку, що і відкриває широкі перспективи перед виробниками знизити вартість виробництва, і при цьому з гордістю заявляти, що їхня продукція екологічно чиста (фактично це правда, але екологічно чиста, це не  завжди нешкідлива).

Купуючи шоколадки, кетчупи, майонези, крабові палички, паштети, сирки, супи швидкого приготування та будь-які інші продукти з довгим терміном зберігання, пам'ятайте, ймовірність того, що в них міститься глютен дуже висока.

Крім того, у хліб теж додатково додають глютен, щоб підвищити його еластичність і пишність, а також знизити витрати часу та зусиль на замішування хліба. Хоча є і пекарні, які не застосовують цей спосіб, але вони є рідкістю, особливо у великих містах.


Як впливає на організм глютен


У цій темі, необхідно розібратися докладно. Адже багато людей можуть сказати, я їм хліб все життя і почуваюся чудово, що глютен мені не шкодить. Так є люди, яким глютен не шкодить, він повністю переробляється їх організмом, і вони до кінця життя не відчують дискомфорту від його вживання в будь-яких кількостях. Є люди, котрим глютен, це бомба уповільненої дії, яка руйнує організм, і справа тут швидше не в самих властивостях глютену, а його кількості. Але давайте розберемося докладніше у наслідках вживання глютена.


Ціліакія

Це досить нове захворювання, про яке дізналися всього 50 років тому. Простими словами, целіакія - повна непереносимість організмом глютену. Це вроджене захворювання, але люди дізнаються про нього не відразу, і діагностувати його дуже складно, оскільки більшість тестів не показують алергію на глютен.

Целіакія, досить потайливе захворювання, при ньому, глютен сприймається організмом як вірус, і природно імунна система починає протидіяти загрозі. Але в процесі протидії страждають і клітини в організмі людини, які містять глютен. в результаті у хворого розвивається маса хронічних захворювань, які практично не піддаються лікуванню. Стан хворого, незважаючи на активне лікування, в більшості випадків тільки погіршується, а всі тимчасові поліпшення.

Насамперед уражаються тканини тонкої кишки, як у дітей, так і дорослих. Якщо продовжувати вживати глютен, він накопичується й інших тканинах організму і імунна система їх теж вражає. В результаті розвиваються хронічні хвороби, які не піддаються лікуванню. Єдиний спосіб покращити здоров'я при ціліакії, це перейти на безглютенову дієту. Поліпшення помітні вже за два тижні, але повністю від глютену організм очищається лише за півроку.

Целіакія, не дуже поширене захворювання, алергія на глютен є лише у 1% людей. Хоча кілька десятиліть тому вважалося, що непереносимість глютена є лише в одного із трьохсот людей. Але з кожним роком число поступово зростає, тому якщо ви помічаєте, що ваше самопочуття, незважаючи на лікування, постійно погіршується, варто спробувати безглютенову дієту, вона допоможе вам на 100% визначити чи є у вас нетерпимість глютена чи ні.


Прихована непереносимість глютена

Дане захворювання досить поширене, і якщо вірити статистиці, то прихована непереносимість глютена є більш ніж у 30% населення. Виявляється вона у кожного по своєму, але найголовніша ознака – це хронічні хвороби, які практично не піддаються лікуванню.

Як і при целіакії, організм сприймає фракції глютена як сторонні та небезпечні для організму тіла. Звичайно він намагається їм протистояти і при природній реакції організму страждають всі тканини, де антитіла знаходять глютен. небезпека прихованої непереносимості глютену в тому, що її неможливо діагностувати.

Єдине, що може зробити хворий прихованою непереносимістю глютена, повністю перейти на місяць на безглюбтенову дієту, і на основі свого самопочуття вирішити чи є поліпшення чи ні. Але як показала практика, у більшості людей поліпшення наступають.


Вплив глютену на організм здорової людини

Шкода глютену для дорослих і дітей, які не хворіють на його непереносимість, теж може бути суттєвою. Не у всіх людей глютен правильно переробляється організмом, і це може призвести до досить негативних наслідків.

При розпаді в організмі глютен може утворювати речовини, які за своїми властивостями схожі з морфінами. В організмі утворюються наркотики, які можуть впливати як на самопочуття, так і на поведінку людини. Тому організм знову і знову буде просити шматочок хліба для того щоб задовольнити залежність, що утворилася.

Крім того, глютен сприяє виробленню жирових тканин в організмі. І в багатьох випадках ожиріння саме через глютен є його основною причиною. Саме тому якщо ви хочете схуднути, хліб та інші продукти з високим вмістом глютену варто виключити з раціону насамперед.


Висновки:


Якщо ви цінуєте своє здоров'я, і ​​хочете уникнути хронічних захворювань, то вам варто обережно ставитися до продуктів, що містять велику кількість глютену. Адже навіть якщо у вас немає нестерпності цього білка, він все одно може негативно впливати на ваш організм. Те саме стосується і тих, хто хоче схуднути, без глютену зробити це буде набагато простіше. І як показали останні експерименти, більшість людей почуваються набагато краще, коли переходять на безглютенову дієту.


У США та інших розвинених країнах, рух відмови від глютену дуже популярний, у великих супермаркетах продукти, що не містять глютену стоять окремо і мають спеціальне маркування, щоб люди могли вибрати те, що їм треба. На жаль, у нас поки що немає такого маркування продуктів, тому людям доводиться контролювати вміст глютену в продуктах самостійно.


Хліб є важливою частиною нашого раціону, це недорогий і дуже ситний продукт. Але треба стежити і за тим, як він впливає на наш організм. Адже випадки коли глютен повільно, але впевнено шкодить організму не рідкість. Для експерименту найкраще відмовитися від глютену на місяць, щоб подивитися чи покращиться ваше самопочуття чи ні. Якщо воно покращилося, то на вас чекає здорове життя, але тільки в тому випадку якщо ви назавжди виключіть глютен із раціону.

22.02.2017 11:57:40
0
7603

Коментарі:

Увага: HTML символи заборонені!
Рекомендовані статті