Вирощування зеленої маси амаранту

Вирощування зеленої маси амаранту

У статті надано методичні рекомендації щодо використання амаранту в кормових цілях. Описано переваги і недоліки при вирощуванні амаранту на зелену масу і силос, дані рекомендації по годівлі тварин, описаний досвід використання амаранту в якості кормової культури.


Одним із шляхів підвищення якості кормів є введення в раціон харчування тварин нових нетрадиційних кормових культур, такий як амарант, з високою поживною цінністю. Використання амаранту в кормах робить годування тварин і птиці більш повноцінним і збалансованим за амінокислотним складом. При величезному дефіциті кормового білка і вітамінів в тваринництві амарант дуже важливий як високобілкова кормова культура. Великою перевагою амаранту перед кормовими культурами є висока біологічна продуктивність. Урожай зеленої маси перевищує на 20-40% продуктивність традиційної силосної культури - кукурудзи і становить в середньому 1000-2000 ц / Га. У період вегетації в масі амаранту вміст протеїну в 1,8 рази, а лізину - в 3 рази більше ніж в кукурудзі. За амінокислотної збалансованості білок листя амаранту є одним з найкращих для тварин, особливо для свиней. Культура дуже посухостійка, потреба в воді в 2-2,5 рази менше, ніж у бобових і злакових культур. Транспіраціонний коефіцієнт - 250, у сорго - 300, кукурудзи -330, пшениці - 515.


Обробіток амаранту на зелену масу

Амарант - однорічна, високоросла (150-300 см) рослина з м'ясистим стеблом. Листя великі, овальні зверху загострені. Зелена маса на 40-60% складається з листя, 30-35% з стебел і 18-28% з суцвіть. У зеленій масі амаранту залежно від фази розвитку міститься: 18-25% сухої речовини, 3,0-3,9% сирого протеїну, 0,5-0,65% жиру, 3,9-5,45% клітковини, 0 , 46-0,535% кальцію, 0,004-0,055% фосфору, 40 мг каротину. У перерахунку на абсолютно суху вагу: сирого протеїну 15,6-16,75%, жиру - 2,4-2,8%, клітковини - 16, -21,7%, кальцію 2,1-2,6%, фосфору 0,2-0,21%, каротину 160-200 мг. Для порівняння зелена маса кукурудзи в фазу молочно-воскової стиглості зерна містить 7,5-8% протеїну, що в 2 рази менше, ніж в амарант. Вміст амінокислот в 1 кг сухої речовини вегетативної маси коливається від 81,5 гр. до 148,0 гр., а білок амаранту характеризується високим вмістом незамінних амінокислот. В 1 кг сухої речовини вегетативної маси міститься лізину 7,1-7,15 гр, а у кукурудзи - 2,8 гр, тобто в 2,4 рази менше. За амінокислотної збалансованості білок листя амаранту для свиней, близький до ідеального. Амарант позитивно характеризують як кормову культуру: невисокий вміст клітковини 16-20%, концентрація водорозчинних цукрів 6,4-7,2%, а пектину 9,5-11,3% на суху масу. Амарант можна вирощувати на зелену масу як компонент пасовищ. Зелена маса добре поїдається свинями від фази стеблування до цвітіння. У традиційних зелених кормах для свиней - люцерні і конюшині міститься близько 4% протеїну, а клітковини 5-7% і в зв'язку з швидким огрубіння, поїдання вже через тиждень після початку використання зменшується вдвічі, а в амарант вміст протеїну не поступається люцерні - 4% і всього 2-3% клітковини, тобто в 2 рази менше. Свині воліють амарант будь-якого іншого зеленому корму, в тій числі і люцерні. Включення зеленої маси амаранту в раціони 2-4 місячних поросят, ремонтних свинок, неодружених, поросних і свиноматок підвищувало їх продуктивність на 12-18%. При цьому витрати кормів на вироблення одиниці продукції на стільки ж знижується. Однак слід зазначити, що при застосуванні добрив в зеленій масі амаранту можуть накопичуватися нітрати, а також солі щавлевої кислоти. Тому треба обмежувати вільний доступ до поїдання корму і обмежити згідно з нормами вікових груп процентний вміст корми з амаранту.


Вирощування амаранту на силос

В результаті численних досліджень якості амарантового, кукурудзяно-амарантового силосу встановлено, що кращими показниками якості має амарантовий-кукурудзяний силос в співвідношенні 1: 1. Закладка кукурудзи в суміші з амарантом збільшувала вихід перетравного протеїну на 1 гектарі на 93,3% в порівнянні з чистим посівом кукурудзи. У порівнянні з кукурудзяним, амарантовий силос більше містить сирого протеїну в 1,65 раз, лізину в 2,4, кальцію - в 1,8, фосфору в 1,32 рази. Клітковини більше в кукурудзяному силосі в 1,08 рази. У силосі з суміші кукурудзи і амаранту (1: 1), в порівнянні з кукурудзяним силосом кількість сирого протеїну зростає в 1,32 рази.

Використання амарантового силосу для годування ВРХ

При силосуванні кукурудзи з амарантом в фазі бутонізації при їх співвідношенні 1: 1 протеїнова поживність однієї кормової одиниці готового силосу підвищується на 50% в порівнянні з силосом з однієї кукурудзи. Нижче наведені дані по годівлі дійних корів в радгоспі «Кулаевскій» Пестречінского району Республіки Татарстан. Згодовування кукурудзяно-амарантового силосу на тлі прийнятого в господарстві годування позитивно вплинула на молочну продуктивність і жирність молока. За період досвіду середньодобовий удій корів дослідної групи підвищився на 6%, а жирність молока - на 0,1%. Підвищення продуктивності корів в перерахунку на 4% молоко склало 8,6%. Використання кукурудзяно-амарантового силосу в складі раціону дозволило знизити витрату кормів на виробництво молока. Так, на 1 кг натурального молока витрачено менше кормових одиниць на 8,8% і перетравного протеїну на 5,7% .Отже, кукурудзяно-амарантовий силос робить позитивний вплив на молочну продуктивність корів і знижує витрати на виробництво молока. За час досвіду в хімічному складі натурального молока між кормовими групами достовірних змін не встановлено. Гематологічні дослідження показали, що зміни в змісті загального білка в сироватці крові були незначними. Чи не спостерігалося також суттєвої різниці між кормовими групами в змісті кальцію, фосфору, цукру, каротину і рівня резервної лугу.


Використання амаранту для годування свиней

У численних дослідах по годівлі свиней зеленою масою, силосом і трав'яними гранулами амаранту встановлена ​​висока ефективність застосування даних кормів. Так в дослідженнях Караєва А.Х., проведених в Північній Осетії, наводяться дані, що використання амаранту в складі раціонів свиноматок і ремонтних свинок сприяло:

  • підвищенню багатоплідності свиноматок на 14,2%;
  • зниження втрат живої маси лактуючих свиноматок на 71%;
  • більшої «молочності» свиноматок на 23,5%;
  • кращого збереження поросят під матками на 2,7%;
  • кращому росту поросят-сосунов на 8,3%;
  • підвищення інтенсивного росту ремонтних свинок на 11,1%;
  • зниження витрат на 1 порося кормових одиниць на 5,0%, на 1 кг приросту живої маси свинок на 5,9% кормових одиниць.

Встановлено, що амарантовий-кукурудзяний силос може замінити до 20% концентрованих кормів в раціонах ремонтних свинок без зниження їх продуктивності.


Висновок:

Таким чином, в умовах дефіциту біологічно повноцінного протеїну в раціонах свиней, птиці та ВРХ доцільно використовувати нетрадиційну білкову кормову культуру амарант.

01.09.2021 13:50:39
0
237

Коментарі:

Увага: HTML символи заборонені!