Чим відрізняється борошно з амаранту від шроту

Чим відрізняється борошно з амаранту від шроту

Шрот амаранту і амарантове борошно, два абсолютно різні продукти, які відрізняються як за своїм складом, так і по корисним властивостям. Натуральне амарантове борошно, незрівнянно краще і корисніше, так як шрот амаранту це всього лише побічний продукт виробництва олії. Говорячи простими словами, шрот це подрібнені насіння амаранту, з яких попередньо вичавили олію. І якщо віджимання проводився холодним способом, то в шроті залишається деяка кількість корисних речовин, то при гарячому віджиманні користі від такого шроту не буде зовсім.

Що таке шрот амаранту

На деяких сайтах можна зустріти твердження що шрот амаранту це просто грубо перемелене зерно, яке трохи дрібніше крупи. Але при цьому немає і найменшої згадки про те, що це просто вторинний продукт після виробництва олії. Виробник продає свій товар як повноцінне борошно амаранту. Деякі виробники йдуть ще далі, продаючи шрот як борошно з цільного зерна, намагаючись таким чином отримати максимальний прибуток.

Саме через таких виробників і страждає репутація амаранту. Адже покупець сподівається отримати повноцінний і корисний продукт. Замість цього він отримує практично пустушку, яка не приносить належної користі. Так і з'являється більшість негативних відгуків, і тверджень, що амарант не так корисний, як стверджують виробники.

Насправді шрот, як амаранту, так і будь-який інший культури, це всього лише вторинна сировина, яку прийнято використовувати як кормової матеріал. Адже після виділення олії з будь-якої культури в самому шроті залишається досить поживних речовин, щоб використовувати його в якості корму для тварин. Крім того більшість шротів ще проходять і термічну обробку, тому вони вже самі по собі практично готовий корм. Але що варто зауважити, шрот ніколи не використовують в якості основного корму, а тільки як добавку, так як в ньому немає необхідної кількості корисних речовин для повноцінного зростання.

Але все ж шрот має деяку харчову цінність, тому його можна використовувати як добавку до основного корму або при виробництві кормів. Ми використовуємо шрот амаранту як добавку при виробництві трав'яних гранул з амаранту та універсального комбікорму, так як завдяки високому вмісту клітковини, яка не видаляється з амарантового зерна при видобутку амарантової олії, він цінна добавка до корму для тварин.

Вживання шроту амаранту в їжу

У продажу нерідко можна зустріти найрізноманітніші шроти, і шрот амаранту не виняток. Хоча як говорилося вище, деякі виробники не згадують про те, що це вторинний продукт, є і такі що чесно ставляться до покупців. Зазвичай шрот продається під виглядом дієтичної продукції для схуднення.

Дійсно якщо з зерна видалити олію, то кількість калорій при цьому значно знижується, особливо це відноситься до культур з високим вмістом олії. В результаті виходить продукт з низьким вмістом поживних речовин, калорій, а відповідно і вітамінів мінералів та інших біологічно активних речовин. Відповідно з нього організм практично нічого не може засвоїти, і відповідно виходить досить непоганий дієтичний продукт.

Єдине дійсно корисна властивість шроту це те, що він сприяє очищенню кишківника від шлаків і слизу. Адже фактично шрот повністю не перетравлюється організмом і тому діє як кукурудзяне борошно грубого помолу. Але на цьому всі корисні дії шроту вичерпуються, так як до повноцінних продуктів йому далеко, адже більшість корисних речовин містяться саме в олії, навіть в низько маслянистих культурах, до яких відноситься амарант.

Тому назвати шрот амаранту дійсно корисним можна, як і не можна назвати його шкідливим. Шрот амаранту цілком нейтральний продукт, який трохи корисніше звичайноїго пшеничного борошна, але при цьому не володіє корисним впливом таких продуктів як крупа або борошно з амарантового зерна. Саме це варто враховувати при покупці.

Чому виробники часто видають шрот за повноцінний продукт

Зерно амаранту, незважаючи на його високо врожайність, досить дорогий продукт. Якщо тонну добірної пшениці цілком можна купити за 5000 гривень, то за тонну амарантового зерна потрібно буде викласти мінімально 35000. Саме тому амарантова олія та інші продукти з амаранту коштують дорожче, ніж продукти з інших зернових.

Тому навіть після видобутку олії, багато виробників воліють використовувати шрот як товар, адже сировина досить цінна для того просто щоб використовувати його за призначенням. Допомагає таким виробникам і те, що шрот амаранту не завдає шкоди здоров'ю, і по виду практично не відрізняється від справжнього амарантового борошна. Тому поширювати таку продукцію отримуючи надприбуток, для них не складає труднощів.

Але при цьому страждають самі покупці, так як замість якісного продукту отримують просто пустушку. А так як амарантове борошно можна купити здебільшого тільки в інтернеті, і контроль за якістю продукції практично не ведеться, то це розв'язує таким ділкам руки. І як це не сумно найбільше страждають від таких махінацій саме якісні виробники. Адже вони не можуть опускати ціну нижче собівартості товару, в той час, як тим хто продає шрот за сировину платити не потрібно, так як воно окупається при виробництві олії, і природно вони можуть продавати свою продукцію дешево.

Деякі виробники доходять просто до абсурду, продаючи шрот і як вони заявили амарантове борошно по одній ціні (при цьому товар пропонує компанія основним напрямком діяльності якої є виробництво олій). Хоча будь-якій людині зрозуміло, що борошно буде коштувати в кілька разів дорожче, так вона первинний продукт, а не відходи виробництва. Але так як люди ще мало знайомі з амарантом, то у продавців цілком виходить їх обманювати.

У чому цінність амарантового борошна з цільного зерна

Цінність амарантового борошна, та й будь-яких інших продуктів з амаранту саме в збалансованому складі. Адже крім сквалена, який в амаранті найцінніший, в його складі є багато інших речовин, які ефективно доповнюють дію один одного.

Якщо чесно, то перераховувати хімічний склад амарантового борошна дуже довго, так як воно містить дуже багато корисних речовин. І в цьому плані зрівняється з нею, не може жодне інше борошно. Але якщо прибрати з амарантового борошна частина складу, то корисною вона вже в повній мірі не буде.

Саме тому справжнє амарантове борошно виробляється методом холодного помолу на спеціальному обладнанні. І тільки такий продукт максимально корисний для здоров'я. Важливо щоб в борошні містилася і серцевина, і оболонка амарантового зерна. Адже оболонка це джерело вітамінів і мінералів, а серцевина джерело клітковини і сквалену.

Але, на жаль, на ринку більше половини амарантового борошна, це шрот, який просто видають за повноцінний продукт. Адже більшість людей прагне заощадити, особливо в теперішній обстановці в країні, і така економія не приносить нічого корисного. Тому давайте спробуємо розібратися, з чого складається ціна борошна амаранту, і скільки вона може мінімально коштувати.

Ціна борошна амаранту

Основні витрати при виробництві амарантового борошна, це витрати на сировину. Вартість кілограма якісного очищеного зерна амаранту починається від 50 гривень. І це собівартість його вирощування і обробки, так як ми самі вирощуємо амарант. На ринку подібний продукт буде коштувати дорожче. Тому можна засумнівається в якості борошна, яка продається дешевше, адже витрати на сировину, це ще не всі витрати на виробництві.

Крім сировини варто враховувати такі витрати як:

  • • Упаковка;
  • • Витрати на електрику;
  • • Витрати на знос обладнання;
  • • Заробітня плата;
  • • Податкове обкладання.

Звичайно при постійному виробництві ці витрати не великі, але все одно вони підвищують вартість борошна. Нам вдається тримати ціну на низькому рівні тільки завдяки повному циклу виробництва. У той час як виробники які закуповують сировину і переробляють його мають ще більші витрати, адже додається перевезення матеріалів та інші витрати. І ми можемо вам сміливо заявити, що якщо ви бачите амарантове борошно за ціною нижче ніж у нас, то вам варто задуматися про те, повноцінне це амарантове борошно або шрот, а в гіршому випадку амарантове борошно, розбавлена ​​дешевою сировиною.

Наше виробництво

Наша компанія «Амарант України» підприємство повного циклу виробництва. Ми самі вирощуємо амарант на наших полях. Саме тому ми можемо гарантувати екологічну чистоту нашої продукції. При вирощуванні амаранту ми не використовуємо хімічні добрива і гербіциди. Амарант росте в екологічно чистих умовах, відповідно і зерно амаранту є екологічно чистим.

Очищаємо зерно амаранту ми теж на наших потужностях. Так як зерно амаранту дуже дрібне, то очистити його дуже складно. Наше обладнання для очищення виготовлялося на замовлення в Німеччині. Тому зараз ми можемо гарантувати клієнтам, що все наше зерно, яке надходить у продаж або на виробництво очищеного від зайвих домішок.

Виробляють борошно методом холодного помелу цільного зерна, теж на спеціальному обладнанні. Після цього борошно розфасовується в спеціальну упаковку, яка захищає її від вологи та інших негативних впливів.

Вся наша продукція, сертифікована та екологічно чиста, і ми гарантуємо її максимальну якість кожного покупця. Купити наше натуральне амарантове борошно з цільного зерна можна тільки в нашому інтернет магазині або в авторизованих точках продажу.

Порівняльний аналіз шроту і борошна з цільного зерна

Щоб краще зрозуміти, чим відрізняється шрот від борошна амаранту з цільного зерна, давайте проведемо невеликий порівняльний аналіз як їх характеристик при приготуванні страв, так і результат від вживання в їжу.

Перше, амарантовий шрот, там, де його продають саме під цим видом, рекомендують вживати сирим. За одну дві чайні ложки, просто запиваючи водою. Курс такого прийому 1-2 тижні, просто для очищення кишечника, а далі продовжувати лікування можна тільки з дозволу лікаря.

Амарантове борошно призначене для приготування випічки, і її можна використовувати при приготуванні найрізноманітніших страв. У раціоні амарантове борошно цінне джерело білків, мінералів вітамінів і сквалену. Вживати амарантове борошно в сирому виді, як і амарантові зерна рекомендується, воно не обов'язково повинно піддаватися термічній обробці при приготуванні, його можна додавати в різні страви в сирому вигляді.

Якщо ви купите шрот амаранту і спробуєте замісити з нього тісто, то в результаті у вас вийде липка маса. Адже олія з шроту віддалено і там залишилася тільки клітковина, а вона без олії буде постійно липнути до рук, і крім того таке тісто швидко почне рідшати.

Тісто з амарантового борошна вийде навіть краще ніж з пшеничного. Адже завдяки унікальному дрібнозернистому крохмалю, який в ній міститься, тісто легко замішується, практично не липне до рук, і добре наростає. Випічка і хліб з амарантового борошна набагато м'якше, ніж з пшеничного, вони довгий час не черствіють, зберігаючи свіжість.

Але так як більшість рецептів з амарантового борошна передбачає її розбавлення з пшеничним або іншим борошном, тому різниці в тісті більшість господинь просто не помічає. Але тут варто пам'ятати одне, натуральне амарантове борошно завжди покращує показники тіста, а не погіршує їх.

Про вживання шроту амаранту НЕ сирим, а приготованим, навряд чи можна сказати, що щось хороше. З шроту вже видавили масу корисних речовин і сквалену, тому поживних і корисних речовин в ньому небагато. Тому вживання його в їжу навряд чи дасть бажаний результат. Так як ви будете вживати тільки залишки поживних речовин амаранту, які залишилися в шроті після виробництва олії.

Амарантове борошно, це навпаки цінне джерело поживних і корисних речовин. Додавання його в їжу сприяє підвищенню імунітету, прискоренню обміну речовин, поліпшенню розумової діяльності. Для дітей випічка і каша з амаранту цінне джерело вітамінів і мінералів для зростання. Ну і звичайно не варто забувати і про сквален, так як він сприяє насиченню клітин організму киснем. Даний список можна продовжувати дуже довго, так як амарантове борошно дуже корисне, і не містить глютену. Тому протипоказань до застосування як таких вона не має.

У нас в магазині ви дійсно можете купити амарантове борошно з цільного зерна. Вся наша продукція має сертифікати якості. Тому купуючи у нас ви гарантовано захистите себе від підробки і зможете отримати максимальну користь від вживання амарантового борошна.

01.09.2021 12:03:04
0
211

Коментарі:

Увага: HTML символи заборонені!