Як вірно вибрати натуральну амарантову олію

Як вірно вибрати натуральну амарантову олію

Амарантова олія, продукт, який славиться своїми цілющими властивостями. Кілька десятків років тому про таке рослині навіть не чули, але сьогодні можна зустріти багато продуктів з амаранту, але варто знати, що не всі виробники однаково дбають про своїх покупців. Так часто купуючи продукт під назвою «Амарантова олія» ви купуєте зовсім не той продукт, на який розраховуєте, і його дія взагалі не відчувається. Саме це і стає причиною думки, що амарант НЕ цілющий, і не допомагає в лікуванні. Тому в даній статті ми розглянемо детально, що нам можуть продавати під виглядом амарантової олії, і як відрізнити підробку від справжнього якісного продукту.


СИРОВИНА ДЛЯ АМАРАНТОВОЇ ОЛІЇ

Дану тему ми вирішили висвітлити з огляду на те, що саме від якості сировини залежить якість кінцевого продукту. А, не дивлячись на те, що сировиною для амарантової олії є амарантове зерно, воно може мати відчутні відмінності за рівнем якості. І природно якістю буде відрізнятися і кінцевий продукт.

Перше це, в яких умовах вирощується амарант, і якими засобами обробляється. Якщо для підвищення врожайності амарант обробляють хімічними добривами, то природно назвати такий амарант екологічно чистим вже не можна, так як рослина накопичує в собі активні хімічні сполуки з добрив. Друге це гербіциди, боротися з бур'янами механічним способом, набагато дорожче, ніж просто окропити поле гербіцидами. Природно рівень якості сировини від такої обробки теж падає.

Другий і не менш маловажний фактор, це збір і обробка амарантового зерна. Перед тим як робити амарантову олію, обов'язково потрібно очистити від всіх зайвих домішок, так як при збиранні через те, що воно дуже дрібне, часто в зерно потрапляє насіння бур'янів, а вони здебільшого шкідливі для здоров'я. Найефективніший метод очищення, це калібрування зерна. Звичайно, втрати амарантового зерна в цьому випадку досить великі, так як всі дрібні зерна губляться, але залишається тільки максимально якісна чиста сировина.

 Як бачите від того як вирощують амарант і як його збирають і обробляють теж залежить якість кінцевого продукту.


ТЕХНОЛОГІЇ ОТРИМАННЯ АМАРАНТОВОЇ ОЛІЇ

Технології отримання амарантової олії теж є разні. Бо зерно амаранту, це низько масляниста сировина, для видобутку з якого олії потрібно докласти чимало зусиль. Тому виробники іноді відходять від стандартного методу холодного пресування, і шукають більш дешеві способи виробництва.

Не можна сказати, що сучасні технології йдуть на користь амарантовоій олії, так як їх хіба що можна віднести до промислових. Для вживання в їжу або як косметичні засоби вони протипоказані, і навіть можуть завдати шкоди здоров'ю.


МЕТОД ЕКСТРАКЦІЇ ОРГАНІЧНИМИ РОЗЧИННИКАМИ*

Даний метод видобутку амарантової олії полягає в розчиненні його з зерна органічними розчинниками. Сам процес дуже простий, зерно просто заливають розчинником, і чекають, поки він витягне з нього всю олію. Як розчинник найчастіше використовують гексоген, але деякі виробники можуть використовувати і розчинники без запаху.

Даний спосіб виробництва не призначений для харчової промисловості, адже повністю видалити розчинник з олії неможливо, тому вже в процесі виробництва, така амарантова олія є шкідливою для здоров'я. Але, на жаль, на ринку часто можна зустріти і продукти з амарантової олії, виробленої таким способом.


МЕТОД ОЛІЙНОЇ ЕКСТРАКЦІЇ

Даний метод найпоширеніший серед виробників дешевої «амарантової олії», так як продукт, який виходить в результаті назвати амарантовою олією не можна.

Процес виробництва схожий на попередній, тільки замість розчинника використовують олію. Це може бути кукурудзяна, проста соняшникова та в рідкісних випадках оливкова олія. Насіння амаранту просто заливають олією. Олія в свою чергу екстрагує з амарантового зерна сквален. В результаті виходить розчин олії, який по запаху і смаку віддалено нагадує амарантову олію, і може містити до 1% сквалену.

Недоліком даного способу виробництва є те, що олія в процесі виробництва реагує з повітрям. В результаті сквален окислюється і перетворюється в сквалан. Сквалан в принципі теж корисна речовина для організму і його нерідко використовують в косметичних засобах, але до корисних властивостей сквалену йому дуже далеко.

Тому розраховувати, що така «амарантова олія» допоможе вам значно поліпшити свій стан здоров'я не варто. Це просто дешева підробка, яка практично не відрізняється від звичайної  олії.


МЕТОД ЕКСТРАКЦІЇ РІДКИМ ДІОКСИДОМ ВУГЛЕЦЮ


Даний метод отримання олії найдешевший. Полягає він в наступному. Під великим тиском вуглекислий газ стає рідким і екстрагує з амарантового зерна олію. Коли тиск зменшується, вуглекислий газ знову переходить в газоподібний стан і просто випаровується в атмосферу. В результаті залишається теж продукт, який виробники з гордістю називають «амарантовою олією».

Але насправді на амарантову олію результат такої переробки не схожий. Так як виходить густа, в'язка суміш, яка просто насичена жиророзчинними компонентами. Продавати її в чистому вигляді не можна, тому виробника просто розбавляють її дешевими оліями, після чого вона надходить у продаж.

Ті, хто хоч трохи пам'ятає хімію зі шкільної програми, може зрозуміти, що при високому тиску вуглекислий газ не тільки екстрагує олієрозчинні елементи, а й вступає в активну реакцію з молекулами води. В результаті виходить вугільна кислота, і хоч відсоток вологості в амарантовому зерні невисокий, кислота все одно реагує з речовинами в амарантовому зерні, і зокрема зі скваленом. В результаті виходить, що в суміші міститься не тільки сквален а й речовини, що утворюються в результаті його реакції з вугільною кислотою.

Дану технологію виробники називають екологічно чистою, свою продукцію натуральною та стверджують, що вона дуже корисна для здоров'я. Але насправді це просто пустишка, так як в такій олії міститься не сквален, а його похідні. Тому під виглядом амарантової олії продають просту пустушку, яка ще плюс до всього містить ароматизатори, смакові добавки та барвники, щоб виглядати як натуральна амарантова олія. Тому користі для здоров'я такий продукт навряд чи принесе.


МЕТОД ХОЛОДНОГО ПРЕСУВАННЯ

Даний метод є єдиним, який дозволяє отримати дійсно натуральну амарантову олію з високим вмістом сквалену. Воно дійсно корисне для здоров'я, і ​​не містить зайвих домішок. Але ще варто відзначити, що даний метод найдорожчий, так як відсоток виходу масла дуже низький, і доводиться витрачати багато сировини для виробництва.

Але, така амарантова олія коштує витрачених на неї коштів, так як вона містить до 9% натурального сквалену. Особливо якщо її виготовляють з добре очищеної натуральної сировини.

Амарантове зерно просто віджимають під пресом, без підігріву і вживання хімічних каталізаторів. Адже при підігріві сквален швидко окислюється і втрачає всі свої корисні властивості.


ЯК МИ ВИРОБЛЯЄМО АМАРАНТОВУ ОЛІЮ


Перше з чого варто почати це вирощування амаранту. Ми вирощуємо амарант з власного насіннєвого матеріалу, так як ми починали саме як насіннєве господарство. При вирощуванні амаранту ми не використовуємо гербіциди, пестициди та інші хімікати. Боротьба з бур'янами проходить тільки механічним способом. Саме тому ми можемо гарантувати абсолютну екологічну чистоту наших продуктів.

Після збору врожаю зерно проходить ретельне очищення на наших потужностях. Зерно очищається від землі, полови, насіння лободи та інших бур'янів якщо такі є. При цьому зерно амаранту не проходить термічні і хімічні обробки. Воно очищається тільки механічним способом, так як інакше можуть втратитися всі його корисні властивості.

Для виробництва амарантової олії ми використовуємо сучасне високотехнологічне обладнання для холодного пресування низкомаслянистих культур. Аналогів даного обладнання немає на Україні, і воно виготовлялося по спец замовленню в Німеччині. Особливістю процесу виробництва є те, що амарант і саме амарантова олія в процесі не нагрівається вище, ніж до 40 ° С. Тому сквален, не окислюється, і в повній мірі міститься в олії, як і інші біологічно активні речовини амаранту.

Після пресування амарантова олія проходить механічну фільтрацію. Вона проводиться для того щоб видалити всі дрібні частинки амаранту які залишилися в олії після пресування.

Після фільтрації амарантова олія потрапляє в спеціальний дозатор, де розфасовується в високоякісну тару з темного скла та закупорюється пробкою з пломбою. Амарантова олія не терпить сонячного світла, так як воно сприяє швидкому окисленню сквалена, найголовнішого лікувального елемента. У нашої амарантової олії вміст сквалена мінімально 6%, при виробництві кожної партії ми робимо аналіз продукції, для підтвердження показників.

Що найголовніше, кожна партія амарантової олії у нас проводиться тільки за одну зміну в 8 годин. За цей час сквален не встигає окислюватися, тому він в повній мірі міститься в амарантовій олії. Після закінчення роботи обладнання повністю очищається від залишків амарантового зерна і олії за допомогою гарячої води. Навіть при митті обладнання ми не використовуємо хімічні засоби, щоб вони не потрапили в амарантову олію, так як ми виробляємо тільки екологічно чисту продукцію.


ОБСЯГ УПАКОВКИ АМАРАНТОВОЇ ОЛІЇ    

Важливо знати і про обсяги тари амарантової олії, так як у нас в магазині ви не випадково можете придбати пляшечки лише по 100, 250 і 500 мілітрів. Це продуманий обсяг, який дозволяє зберегти всі цілющі властивості амарантової олії.

Справа в тому, що при контакті з атмосферним киснем сквален швидко окислюється і перетворюється в сквалан. Звичайно, якщо ви просто відкриваєте олію щоб налити його собі на ложечку, після чого відразу закриваєте, то процес окислення проходить дуже повільно, але все одно він проходить. Саме тому якщо ви купуєте амарантову олію тільки для особистого вживання, то упаковка в 100-250 мілітрів кращий варіант, так як сквален не встигне окислюватися за той час, поки ви використаєте всю олію.

Тара в 250 мілітрів, розрахована для сімей, які вживають амарантову олію, або для тих, хто використовує її для натирання шкіри (амарантова олія дійсно творить чудеса і в короткі терміни омолоджує і оздоровлює шкіру). В цьому випадку амарантова олія витрачається швидше і не встигає окислюватися. Тому вона максимально корисна для здоров'я.

Якщо ви побачите упаковку великих обсягів, на якій буде напис, що це натуральна амарантова олія холодного віджиму, то не радимо вам її купувати. Адже навіть якщо це і правда, то ви просто не встигнете витратити амарантову олію до того як сквален і інші речовини в ньому окислятся. Але в більшості випадків в такій олії нічому буде окислятся, так як вона просто на просто містить сквален в мінімальних кількостях.


СКЛАДОВІ ЦІНИ АМАРАНТОВОЇ ОЛІЇ

Останнє про що хотілося б розповісти, це собівартість амарантової олії першого холодного віджиму.

Перше на що йдуть найголовніші витрати це амарантове зерно, так як саме з нього і виробляють олію. Середня вартість екологічно чистого очищеного амарантового зерна мінімально 50 гривень за кілограм. Але з одного кілограма зерна вийде 25-30 грам амарантової олії, якщо воно дійсно проводиться методом холодного віджиму. Адже як говорилося вище, амарант низько масляниста культура. Виходить що на 100 грам амарантової олії потрібно в середньому 3,5 кілограма амарантового зерна. А це 175 гривень, і ці витрати тільки на сировину з якогї виробляється олія.

Але крім витрат на сировину, на виробництві є ще маса витрат. Це якісна скляна упаковка, яка не може коштувати дешево, витрати на електроенергію для роботи обладнання, витрати на заробітну плату робітникам, податкове навантаження, витрати на контроль якості та сертифікацію продукції, знос устаткування. Все це теж входить у вартість амарантової олії першого холодного віджиму.

Тому ми можемо вам чесно сказати, якщо ви зустрінете амарантову олію, яка за ціною нижче нашої, і при цьому ви купуєте її у посередника, який ставить свої націнки, можете бути впевненими - це підробка.

Ми виробник амарантової олії, і крім того не купуємо сировину з націнкою у стороннього виробника а самі вирощуємо амарант, що дозволило нам знизити ціну на олію для покупців. Тому у нас найдоступніша ціна на амарантову олію практично на всій території СНД, і ми завжди вам можемо гарантувати натуральність і користь від наших продуктів.

29.03.2017 07:56:44
1
6344

Коментарі:

Увага: HTML символи заборонені!
Рекомендовані статті